DOUG SCHMUDE – MILEPOSTS

Doug Schmude is een Californische folkrocker die zich heeft gespecialiseerd in het brengen van Americana-muziek. Dat doet hij op al zijn albums die hij sinds zijn debuutplaat “A New Century” in 2003 uitbracht. Het leverde in totaal vier platen op met in 2014 het album “All These Avenues”, gevolgd door “Ghosts Of The Main Drag” uit 2017 en het begin 2019 verschenen album “Burn The Pages”.

De muziekpers vergelijkt zijn verhalen vertellende werk met dat van Americana-bands als ‘Wilco’ en “Son Volt’ en ook Jason Isbell wordt wel eens aangehaald als vergelijkbaar materiaal. Of dat ook uw conclusie is na het beluisteren van zijn nieuwste album “Mileposts” laten we even in het midden, maar misschien kunnen de twee songs uit deze plaat op de hier toegevoegde video’s u daarbij wel een handje helpen. Het eerste filmpje brengt u de openingstrack en eerste single “Mileposts In The Rear View” gevolgd door een video van de folky song “The Ballad Of Early”.

Doug Schmude heeft dit album zelf geproducet en opgenomen in de studio ‘The Old Mill’ in East Arlington, Californië en hij bespeelt zelf ook de meeste instrumenten die bij deze zeven liedjes te horen zijn. Voor deze plaat zijn dat akoestische en elektrische gitaren, dobro, mandoline, orgel, piano en basgitaar, terwijl het drumwerk wordt uitgevoerd door Brandon Allen. Daarnaast zijn er ook enkele gastoptredens zoals dat van El Kabong op basgitaar en Boris Bengin op mondharmonica in het bluesrocknummer “Feels Like Texas”, Gee Rabe op accordeon bij “The Ballad Of Early”, Larry Salzman op percussie bij de folkballad “All The Lines On My Face” en George Mason op viool in het traditionele folknummer “Old Crow”.

Is “Mileposts” een EP of een full-cd? We houden het op een minialbum met zeven door Doug Schmude zelf gecomponeerde liedjes die in totaal 25 minuten muziek laten horen. We willen ook even stilstaan bij het nummer “A World Without John Prine”, een emotievol muzikaal eerbetoon aan de vorig jaar in april in Nashville overleden legendarische folk- en countryzanger en gitarist. Hij was een artiest waar vele andere muzikanten bewonderend naar opkeken en waarbij ze inspiratie vonden voor het schrijven van hun eigen composities.

Met het albumafsluitende nummer en ballad “Maybe I Just Won’t Go Home Tonight” zijn we eigenlijk al veel te snel aan het einde van deze plaat gekomen. We durven dan ook te hopen dat we deze keer niet te lang zullen moeten wachten op een volgende full-cd van Doug Schmude. Als die er is gekomen, dan zullen we u daar met veel plezier op deze ‘Rootstime’-pagina’s over berichten.

(valsam)
“Is it a full-cd or an EP? Let’s maybe call ‘Mileposts’ from Doug Schmude a minialbum with seven songs that once again confirm his skills as folk and alt.country singer-songwriter. Especially the uptempo single ‘Mileposts In The Rear View’ and the emotional tribute song ‘A World Without John Prine’ could convince us to anxiously wait for his next full-cd.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Lost Hubcap Records

Info: Hemifran

video